Thursday, September 25, 2008

Resipi #02 : Famous Amos Chocolate Chip.

Siri kuih raya kedua. Famous Amos Chocolate Chip.


Dapat resipi nih daripada bakal mak mertua iaitu Pn. Hjh. Saudah. ehem. Menurut cerita Hjh. Saudah, resipi nih dia dapat daripada kawan kepada kakak beliau. Kawan kepada kakak beliau mintak resipi oh-so-Famous Amos Chocolate Chip Cookies nih daripada 'orang dalam' company Famous Amos tuh la.

Mintak punya mintak, dapat laa jugak resipi tersebut. Dalam pada dia sedang bergembira sebab dapat buat sendiri cookies kegemaran, tiba-tiba 'orang dalam' tuh mintak bayaran RM 250 dengan alasan, resipi Famos Amos cookies ada copyright. Nak resipi, kena bayar.

Maka, dengan tangan menggeletar, terpaksalah jugak dihulurkan beberapa keping not Ringgit Malaysia kepada 'orang dalam' tersebut. Untuk menjadikan bayaran RM 250 demi satu resipi ini lebih berbaloi, maka kawan kepada kakak beliau tadi tuh pun menyebarkan resipi oh-so-famous Chocolate Chip Cookies ini kepada orang-orang di sekelilingnya.

Begitulah kisah asal-usul resipi ini (menurut Hjh. Saudah la. Kalau dia kelentong aku, maka kamu semua pun kena kelentong secara automatiknya.) *buat muka tak bersalah*

Dan akhirnya, resipi ini pun jatuh ke tangan aku. Dan di sini, disebarkan pula kepada para pembaca budiman yang sudi menjengah blog cabuk ini. Bukan ke elok beramal jariah di bulan penuh baraqah ini? ngeeeeee...

Bahan-bahannya?

Agak complicated sikit laa nak dibanding dengan Honey Corflakes ari tuh. Kat sini di tempekkan resipi yang original punya.


Famous Amos Chocolate Chip Cookies
  • 2 cups butter
  • 4 cups flour
  • 2 tsp bicarbonate soda
  • 2 cups icing sugar or granulated sugar
  • 2 cups brown sugar
  • 5 cups blended oatmeal (measure oatmeal and blend in blender to fine powder)
  • 24 oz chocolate chips
  • 1 tsp salt
  • 18 oz Cadbury bar chocolate (grated)
  • 4 eggs
  • 2 tsp baking powder
  • 3 cups chopped nuts

Untuk Cadbury bar, 18 oz tuh lebih kurang sama dengan 2 large + 1 medium bar size. Jenis plain tau. Tapi kalau suka ada almond ke, hazelnut ke, pun ok. Ikut laa selera masing-masing. Kalau ikut versi yang aku buat, oatmeal tuh tak letak pun takpe. Kalau letak oat, cookies lebih mengembang la. Pastuh, selalu guna ready made biscuit mix flour je. Dah siap-siap campur telur dan gula. So, lagi mudah kerja. (Memang dasar pemalas. Pandai jer carik jalan nak cepat-cepat siapkan kerja.) Chocolate chips pulak, aku suka letak sebanyak yang mungkin. Biar sampai takde ruang kosong pun. (Sebab tuh kazen kecik-kecik dan anak-anak buah sangat suka dengan cookies versi yang aku buat. More chocolatey, gitu.) Dan seperti biasa, kami suka yang plain. So, tak letak laa chopped nuts kat dalam adunan.

The chocolate freak. Kalau boleh, semua kuih nak letak Cadbury.


Cara-cara membuatnya?

1. Cream the butter and both sugar (icing/granulated + brown sugar). Ini creamy method. Alternative: Kalau takde mixer, nak gaul guna senduk jer pun boleh. Takde masalah.

2. Add eggs,mix together with flour,salt,baking powder and soda. Then, add chocolate chips, cadbury and nuts. (Gaul hingga sebati. Guna senduk boleh, guna tangan pun boleh.)

3. Roll into balls - BAKE (180 degree for 15 minutes).

Instead of rolling, boleh juga buat shaping method. Tapi, make sure adunan dibentuk sampai menjadi doh. Disimpan dalam peti sejuk kejap untuk beberapa minit barulah boleh ditapai dan dicetak menggunakan acuan pelbagai rupa. Pastuh, susun laa dalam tray comel-comel macam nih haa..(tray tuh dah siap-siap disapu dengan mentega/majerin dulu tau.)

(Nota kaki : Kalau campur oatmeal then, apply rolling method, tak boleh nak susun macam nih. Sebab ia akan mengembang biak. Kena jarakkan jauh-jauh sikit antara satu sama lain.)

Oven dah bunyik 'tinggg...', keluarkan tray dan terus keluarkan biskut daripada tray masa tengah panas-panas lagi menggunakan sudip leper (Petua untuk elakkan biskut daripada melekat-lekat kat dalam tray. Huduh pulak rupanya nanti.) Sejukkan kat dalam pinggan dulu pastuh, baru boleh masukkan kat dalam telap ke, tupperware ke, tin biskut ke, mangkuk tingkat ke.. eh.. eh.. tak boleh. Nanti lemau pulak.

Kalau ikutkan, kos bahan-bahan nak buat biskut nih memang mahal. (No wonder laa Famous Amos cookies mahal, kan?). Tak balik modal aa kalau nak jual. Melainkan korang ada francais Famos Amos sendiri. Boleh laa dijual ikut harga brand tuh. Tapi, apa yang penting, biskut yang dibuat sendiri nih mempunyai aroma yang menawan, rasa yang menusuk kalbu hingga menjilat ibu jari, sangat rangup (bunyik krupp.. krapp.. krupp.. krapp.. kalau dimakan) dan pendek kata, memang sebijik laa macam oh-so-Famous Amos Chocolate Chip Cookies tuh!

Tak percaya?

Cubalah!

4 comments:

  1. ye..aku dah cuba yang ko buat dulu..
    memang sedap, sbb aku rasa, aku yg banyak mkn..
    hahaha

    ReplyDelete
  2. haha
    ko cuba makan jer, yer?

    rindu plak zaman degree
    balik cuti raye jer, sume orang tapaw kuih raye, pastuh ziarah umah sewa masing-masing.

    syoknyeeeee zaman muda-mudi! =p

    ReplyDelete
  3. gulp.
    nampak best.
    i would like to try (ye ke?)
    hahaha.

    terbayang dah bau famous amos.

    ReplyDelete
  4. sangat best, chika.
    u nak jadik bini orang, kena try 'buat' sendiri taw.

    hehehehe

    ReplyDelete

Tak baik marah-marah, tau. Cepat kedut nanti.