Monday, January 18, 2010

Fikirkan Boleh, Fikirkan Positif.

Masih lagi kalut dengan kehidupan di tempat baru.


Tapi, macam dah boleh blah sikit lah. Dah tau sikit-sikit port kedai makan mana yang paling sedap. Dan boleh ulang alik makan pagi, petang, siang, malam kat kedai yang sama. Sampai hafal semua menu. Selain tu, dah pandai bajet masa bertolak dari rumah ke tempat kerja dan sampai ngam-ngam ho 5 minit sebelum thumb print merah. Bravo.


Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung.


Walau di mana pun kita berada, cuba berusaha untuk sesuaikan diri. Selami setiap budaya, bahasa dan selok-belok tempat yang kita diami. Benda-benda macam ni lah yang banyak aku belajar selama berada di tempat orang. Pengalaman ni lah yang akan kita bawak jadi bekalan hidup paling berharga. Yang takkan dapat dibeli di mana-mana.


Paling penting, sentiasa POSITIF.


Walau berat mana pun beban yang dipikul, sentiasa positif. Walau sepahit mana pun rasa yang perlu ditelan, sentiasa positif. Walau seteruk mana pun kita dicaci, ingatlah bahawa kita ini takkan mati dek keji mahupun hidup dek puji orang.


Pendek kata, kita perlu sentiasa optimis!

.

.

.

IMG_0645

Positif!

:)



HER : Pohon didoakan yang baik-baik dan selamat menempuhi fasa baru ini hingga ke akhirnya. Insya'Allah.

45 comments:

  1. aw alhamdulillah tahniahhhhhhhh waaahhhh hehee bestnye boleh bulii hahaha :))

    ReplyDelete
  2. wahhhh tahniah Ziha!!!..hehe..btl tu bkn senang nak sesuaikan diri tak semudah dgn ucapan tp good for u sbb redah juga ke akhirnya.

    ni mmg btl2 rezeki n i'm happy for u :)

    ReplyDelete
  3. wow marbeles entry kali ni...begitu teratur untuk menyampaikan maksud POSITIVE itu..tahniah xeea..im happy for u

    ReplyDelete
  4. aww...sangat teruja:) tahniah ziha..jangan sedey2 lagik ye..dah ada teman nanti:) take care ya!

    ReplyDelete
  5. wahh..congrats..dr silent reader, teros x jd silent reader bile tgk pregnancy test kit tuhhh..so excited for u :)) selamat menempuh kehidupan mnjd wanita hamil. hrp byk bersabar. kite lak yg da x sabo nk bersalin kekeke :p

    ReplyDelete
  6. Salam awk..hv been ur silent reader
    but sooo happy for u :)
    Alhmdllh..kite pn tgh trying lg ni. dh 3 bln kwn, tp belum ade rezki
    nway, jg diri n baby bebaik ye :)

    Nita

    ReplyDelete
  7. xea, congrats..nk jd mama dh..;)

    ReplyDelete
  8. wow teruja nye..tahniah wei..utk ko n cfu...

    x sabo nyer...;))

    ReplyDelete
  9. congrats kak xea...
    semoga selamat menempuh fasa baru dlm idup..;)

    ReplyDelete
  10. congrats kak xea!! hope kak xea tabah & jg baby leklok!

    ReplyDelete
  11. congrate ziha n mr.hubby...jaga diri bebaik sntiasa beringat di awal bln prenency nie...aku suka baca entri kali nie.nice + mengujakan hati ibu2 mengandung nie lagi2 bakal menimang cahaya mata pertama y ditunggu2...Insyaallah moga si ibu n baby dilindungi Allah selalu=)

    ReplyDelete
  12. wah wah, tak mau kalah ek... nampak gayanyer, anak kiter berdua sebaya lah... bleh wat team debate ah lepas ni..hehehehhe...

    tahniah, jaga diri leklok, banyakkan baca Quran, jg perlakuan, jg emosi, jg kesihatan, jg makan dan jg anak menakan aku tu elok2... heheheheh

    ReplyDelete
  13. yeyeah.. !!!!
    tahniah kak zihaa.. !
    owh over excited pula neh. ngee.
    jaga diri baik2 yek.
    ;)

    sy doakan semuanya baik2 belaka.
    amin amin.
    :)

    ReplyDelete
  14. tahniahhhhh!!!

    rezeki tuhan paling terrrbaekk di muka bumi!

    ReplyDelete
  15. yeayyy yeaeyyyy tahniah *clap clap*

    ReplyDelete
  16. kak,saye pulak terlebih excited


    hehehe

    beshnyee


    lek lok k

    ReplyDelete
  17. pasni blh create blog "isu bumper mama and baby" hehe...

    ReplyDelete
  18. congrates awak! lepasni husband awak la kena selalu datang sana. tak boleh travel selalu ye :)

    im happy for you!

    untuk kesekian lamanya.
    berbaloikan sabar?

    ReplyDelete
  19. wah,dah lama tak jenguk blog ni,tau-tau dah berisi rupanya.

    tahniah!take care ye awak :)

    ReplyDelete
  20. congrats ziha n en. suami! jage diri~

    ReplyDelete
  21. uikss hehehe i plak yg excited! congrats dear! pandai jek entri kali ni eh. rupan2ya... haha!
    nway take care k. gud luck!

    ReplyDelete
  22. ramai betul silent reader yang bagi komen ni...saya pon silent reader jugak..hehehe...

    tahniah, dah pregnant, sebayalah anak kite nti..insyaAllah...:)
    take care ye

    ReplyDelete
  23. ziha!!!
    tahniah!!! kan dah kata...
    rezeki tu mmg sentiasa ada
    DIA duga yang ini, rahmat lain dia bagi!!
    jaga diri elok2 ye mommy!!!

    ReplyDelete
  24. alhamdulillah :)


    congrats xeaa,jaga diri baik2 yer

    ReplyDelete
  25. alhamdulillah :)


    congrats xeaa,jaga dia baik2 yer

    ReplyDelete
  26. ziha... tahniah... Alhamdulillah... berkat sabar, Allah akan bagi jugak rezeki... take care ye... kak huda pun baru je bersalin.. Alhamdulillah.. dapat baby girl ... jage bto2 kandungan tu ye ... banyakkan bace surah maryam... sakit bersalin tu hilang bile dapat dengar tangisan baby ... anyway... a very big congratulation from us ...

    Humaizi, Huda & Humaira

    ReplyDelete
  27. woww.. pozitip! tahniah! ahahah!

    ReplyDelete
  28. Baby junior of cfu and xeaa coming ....Take care. Congrat.

    ReplyDelete
  29. tahniah xeea!!
    jaga diri baik2..
    jgn travel n lasak2 sgt..
    byk rehat

    ReplyDelete
  30. oh xeea, congrats!

    alhamdulillah, jaga diri baik2 ok. ee seronoknya. berapa bulan dah ni?

    ReplyDelete
  31. congrats ziha..semoga semuanya berjalan lancar..:))

    ReplyDelete
  32. lov ur blogs n congrats both of u!

    ReplyDelete
  33. tahniah ...tertinggal ketapi selama bbrp ari ni... baru jenguk blog awak....jaga diri noooo....

    ReplyDelete
  34. Tahniah! Tahniah! Take care k

    ReplyDelete

Tak baik marah-marah, tau. Cepat kedut nanti.