Walaupun jadual hujung minggu biasanya dipenuhi dengan jemputan majlis kahwin, majlis harijadi dan berkhidmat untuk negara, bila sesekali dapat jemputan melawat kilang macam ni, memang rasa rugi pulak aku nak lepaskan. Jakun gila, kot! Zaman sekolah dulu, paling hebat pun, melawat Zoo Negara tengok gajah mandi je (-_-“)
Pagi-pagi morning dalam pukul 11 dah sampai Kilang Mamee Double Decker kat Melaka Bandaraya Bersejarah nun. Alhamdulillah perjalanan hari tu ambil masa lebih kurang 2 jam je. Itupun delay sikit sebab kebanyakan bloggers sesat barat nak pergi ke meeting point kat Mamee Double Decker Subang, termasuklah aku. Heh.
Tu diaaaa bloggers seantero Malaya menyerang masuk ke kilang! Termasuk si famous amos Namee Roslan yang aku baru kenal hari tu. Ngeeee *slap face*
Gaff si ketua rombongan group hijau dan oren sedang menyambut ketibaan kami di Kilang Mamee Chef. Siap ada red carpet, gitu. Feeling retis sangat tau! *libas shawl*
Sebelum dibawa masuk ke kilang pemprosesan, layan tengok demo buat Mi Tarik dulu daripada Sifu Chef yang diterbangkan khas dari China. Sambil-sambil dia uli tu, dalam 5 minit kemudian…
…pooofff!!! Tiba-tiba doh yang Sifu Chef dok uli tadi tu dah jadik rupa mee jurai-jurai macam ni. Serious kagum, weh. Rasa macam magic pun ada. Dia tarik-tarik je kot. Alih-alih jadik mee. Oh ya, dua dari kanan tu big boss Mamee; Datuk Pang.
Lepas tu, ada demo memasak pes bagi salah satu perisa kuah Mamee Chef yang popular iaitu Laksa Kari. Bau dia perghhhhh! Menggugat selera betul.
Sambil-sambil tu, boleh tengok galeri Mamee ala time-travel ni. Kat sini display packaging semua produk Mamee sejak dari tahun penubuhan sampai la sekarang. Macam-macam anugerah Mamee dah dapat dan yang terkini adalah Putra Brand Awards Bronze Recipient 2014 under Food Stuff Category
Tibalah masa yang dinanti-nantikan; the factory visit! Kami dibawa melawat ke kilang pemprosesan Mamee noodles iaitu segala jenis mee segera yang dikeluarkan oleh Mamee termasuklah snek Mamee kegilaan kite zaman kecik-kecik dulu.
Penghasilan produk Mamee noodles secara umumnya, akan melalui 9 proses iaitu Mixing (Campuran tepung untuk dijadikkan doh) > Rolling (Uli/nipiskan doh) > Slitting (Hiris/cetak doh) > Steaming (Kukus) > Cutting (Hiris doh mengikut saiz) > Seasoning (Bubuh perasa) > Frying (Digoreng pada suhu 165 darjah celcius)> Cooling (Sejukkan sebelum dibungkus)> Packaging (Dibungkus dalam individual pack)
Menurut tour guide kami, lebih kurang 600 paket Mamee dihasilkan dalam masa seminit. Dalam sehari, kilang Mamee boleh mengeluarkan sehingga 1 juta paket Mamee! Kantar WorldPanel punya kajian mendapati daripada 5.47 juta isirumah di Malaysia, 4.2 juta adalah pembeli tegar mee segera Mamee *makcik kayoooo*
Dah penat melawat kilang, apa lagi? It’s makan timeee! Menu luch hari tu ditaja oleh Mamee Jonker House. Ada Nasi Ayam Kepal, Satay dan Desserts. Sedap hoiii. Dah nama pun makan free, kan. Heh.
Perut kenyang, suka hati. Sempat posing feeling remaja kat photobooth Mamee Chef dengan Pretty Miss Fiona.
Mamee Jonker House |No. 45 & 8 , Jalan hang Jebat 75200 Melaka | Tel : 06 – 2867666
Lepas tu kami dibawa ke Mamee Jonker House kat Jonker Walk Melaka. Kali terakhir aku sampai Jonker Walk ni nak dekat 10 tahun dulu, kot. Zaman aku jadi orang Melaka masa praktikal degree dulu. Masa tu Mamee Jonker House ni belum wujud lagi. Banyak berubah dah rupa Jonker Walk ni.
Ketibaan disambut oleh our childhood hero; The Mamee Monster! * Mhaameee Mhaaameee - annoying soundtrack berkumandang* Harus lah posing seround dua bersama mommy bloggers Ryyhan dan TheMummySha. Kebetulan pulak, kami semua share same birth month, Gemini babies rocks!
Sambil-sambil dengar taklimat, mata aku melilau-lilau melawat kawasan. Uniknya Mamee Jonker House ni, bukan semata-mata sebuah restoran. Dalam bangunan yang dah berusia lebih 200 tahun ni, ada Mamee Café, Mamee World, Lil Monter Kitchen, Noodle Doodle dan Merchandise Store.
Mamee Café.
Boleh lah rasa signature dish; Nasi Ayam Kepal. Dijamin HALAL. InsyaAllah.
Lil Monster Kitchen.
Agak-agak bosan hujung minggu kat rumah dok layan anak-anak menghadap tablet je, ada bagusnya bawak datang sini. Boleh belajar buat snek jajan Mamee tu sendiri. Dibuka setiap hari Sabtu dan Ahad, boleh tempah slot pukul 11 pagi, 1.30 tengahari atau 3 petang.
Noodle Doodle.
Lepas belajar buat snek Mamee, masuk sini boleh custom-made Mamee Chef perisa dan packaging citarasa sendiri. Memang anak-anak akan suka la buat aktiviti kreatif macam ni. Makpaknya pun boleh join sekali apa. Kiranya, boleh masuk dalam list aktiviti hujung minggu anak-beranak la.
Konon-konon nak simpan dalam almari kaca buat kenang-kenangan. Takde maknanya. Baru sempat dua hari, jiwa perut ku ini meronta-ronta mahu. Sedapnyaaaaa hingga menjilat jari. Dah kata resipi sendiri, kan. Kemain over aku letak favorite condiments dalam tu. Patutlah The Ramen Rater mencalonkan Mamee Chef sebagai Top 10 Best Instant Noodles in The World for 2014.
Merchandise Store.
Macam-macam barangan ekslusif Mamee boleh beli kat sini. Aku beli jugak sehelai tshirt untuk Alfiy dengan special discount 10%. Harga masuk kategori affordable la.
Souvenir wajib bawa pulang dari mana-mana tempat yang dilawati.
Demo pemprosesan snek Mamee oleh Mamee Monster. Cute sangat pleaseeee.
Mommies Mamee day out sudah berakhir. Sobs. Gambar last kopek sebelum kembali ke pangkuan suami dan anak-anak yang dikasehi.
Meet Alfiy Monster; the new Mamee mascot.
Lepas ni, memang konfemmmm terus upgrade to Mamee Chef!
Kenapa nama dia Mamee Chef? Sebab bersempena dengan kolaborasi Antara Mamee dengan Selebriti Chef terkenal tanahair; Dato’ Chef Ismail. Resipi Mamee Chef (prerisa Kari Laksa dan Tom Yam) adalah air tangan Chef Ismail sendiri yang direkacipta khusus mengikut selera rakyat Malaysia.
Jutaan terima kasih Nuffnang dan Mamee atas peluang hebat ni.
It was a whole new exciting experience for me.
Untuk ketahui lebih banyak perisa Mamee Chef yang sedap-sedap, boleh follow Facebook Mamee Chef
HER : Puasa tak habis ganti lagi niii T____T
Larh ! Kita satu group ke. Hahahaa. :D
ReplyDeleteTu aa. Dah ramai2 ari tu mane nak perasan blogger marhaen macam kite ni, ye tak? :p
Deletexeea...hehe kita bulan may, tapi xpe geminian rocks
ReplyDeletekyspeaks,famous food blogger pun satu bas ngan kita haritu
hahahahaha salah ke? Sorry sorry.
Deleteteruk betul ai ni tau. Ramai sangat yang femes2 ai tak kenal. Ignorant betul (-_-")
bersihnya kilang mamee... ok tak ralat nak makan.
ReplyDeleteTu laaa. Mmg sangat bersih. LAgipun ni 1st time rasa Mamee Chef. Serious tak rasa macam makan mee segera pun. Rasa macam makan mee kari gituuu
DeleteFootnote tu samalah ye. Tak habis ganti lagi *lappeluh*
ReplyDeleteTengah gigih pulun mengganti la ni wehhh. Tarus feeling selim sebab tetiap minggu puasa. ekekekeke
Deletebes bes.. bila nuffnag nk pgl p event lg ntah..
ReplyDeleteberangan nk berblog pun malas.. jgn dorg baca ni sudah, cantas abis peluang nanti... heee
Hi Anees, young mommy! I remember u. Kite lunch sama-sama kan hari tu. hehe Takpe, berangan kan freeeee :p
Delete