Thursday, November 1, 2012

Jom Bali : Hotel, Pak Supir & Budget.

*Ehem ehem* Xetopia tiba-tiba menjadik Bali information center sejak aku buat 3 siri entri Jom Bali. Maka bagi memudahkan kerja membalas email pertanyaan, di samping membuat amal jariah memberi serba sedikit panduan buat rakan-rakan yang berhajat nak melancong ke Bali, maka terimalah…

P1050755

Grand Mega Resort & Spa Bali

Dah lah ’Grand’, ‘Mega’ pulak, so congak je lah berapa bayaran untuk semalam. LOL!

 

Kami bernasib baik sebab terjumpa deal baik punya kat Agoda.com beberapa hari sebelum terbang ke Bali. Kebetulan hotel ni baru, maka adalah diskaun secara besar-besaran. Bagi hotel 4 bintang, kami dapat harga RM 388.66 untuk 3 hari 2 malam, siapa nak bagi? It was a jackpot! Terletak di tengah bandar, dekat dengan airport dan kedai-kedai serbanika. Melintas jalan, boleh cuci mata dan duit kat Mall Galeria Bali.

 

P1050899P1050710toilet

Such a pleasant and romantic interior!

Bagi orang kebanyakan macam aku yang jarang-jarang nak merasa duduk hotel 4-5 bintang, dah tentu I was like jumping over the moon! Too sexcited! Lebih-lebih lagi bila dapat berendam dalam bath tub besar sambil tengok TV, yaww. Rasa macam tanak keluar je dari bilik ni, nak berendam lama-lama macam badak berendam.

       P1050751     P1050746

Alfiy pulak lebih excited dengan exterior dan landscape. Celik mata, dengan tahi mata lekat-lekat, terus sarung kasut ajak Papa dia keluar jalan-jalan kat swimming pool. Cfu? Dia layankan je lah jakun bini dengan anak sorang. As long as we’re happy, he will be happy too even he was all broke sebab nak bawak anak bini peliharaan pi berjalan. heh.

 

P1050750

Overall, with the price we paid, cannot complaint much lah, kan.

 

Staff sangat peramah dan very helpful. Makanan pun ok. Dapat wi-fi dalam bilik. Syukur sangat-sangat dah. Cuma ada dua benda lah yang tak berapa best. Satu; dah nama pun hotel baru, masa kami pergi Jun 2012, masih ada lagi kerja pembinaan di sana-sini. Boleh dengar lah pung pang pung pang orang bertukang, spa pun masih dalam pembinaan. Tapi, kebanyakan masa pun dok keluar berjalan, tak duduk kat hotel, why bother? Dua; lokasi kat tengah bandar, sila expect traffic jammed, ye. Lagi-lagi peak hour. Plan your trip, wisely. Tanya Pak Supir masa yang sesuai untuk keluar-masuk hotel. Aku tak recommend hotel ni bagi surfers & yang nak buat aktiviti pantai sebab jauh dari pantai.

 

Satu lagi soalan popular adalah Pak Supir di Bali.

 

Dah nama pun blogger tegar, dah tentu lah aku buat research pasal travel pun melalui pengalaman blogger lain jugak sebab omputih kata, experience is the best teacher, kan? Rata-rata blogger recommend Pak Isme dari BaliFunTourism. Sesuai untuk Muslim sebab diorang akan bawak ke tempat makan halal dan singgah kat musolla untuk solat. Sepanjang tempoh urusan sebelum ke Bali, aku buat melalui email je. Easy peasy. Once confirmed, Pak Isme bagi itinerary dan nama seorang lagi supir di bawah kompeni sama; sebab dia tak available masa tarikh kami ke sana. Mula-mula macam waswas jugak tapi have faith je lah dengan Pak Isme sebab kalau servis kompeni dia tak bagus, takkan ramai orang bagi good review, kan?

 

P1050639   

Alhamdulillah, turns out our Supir; Pak Ari was amazing!

Peramah, helpful, dan yang penting tak berkira. Sesetengah supir sangat rigid dengan masa. Lebih masa je, mintak extra tips. Not with Pak Ari. Dia layankan je lah bila kitorang mintak tolong singgah mana-mana, delay masa sikit, tolong ambil gambar, & he even help us to babysit Alfiy! Tolong kejar Alfiy ke sana ke mari. heh. Nah, memang highly recommended! Boleh telefon +0852 3333 1598 (Pak Ari) atau drop an email kat BaliFunTourism. Sebut nama kitorang 3 kali, dan mintak diskaun 50% :p

 

Maka dengan ini, entri Jom Bali ditamatkan dengan budget seperti yang dipinta.

 

Budget kasar je ni, nak kena pandai-pandai basi lah kan. Ni tak masuk makan minum & duit shopping tau. Jangan lurus sangat ikut bulat-bulat jumlah budget yang aku buat.  Stand by jugak kad kredit to international mode. Kot dibuatnya ada apa-apa hal kat sana ke, kan. We’ll never know.

 

image

hah, ambik kau nak kena ada ‘satu juta’ baru boleh pergi Bali :p

Harga tiket flight kami memang mahal sebab ambik last minute. Kalau korang got lucky on Air Asia FREE SEATS yang tengah berlangsung beberapa jam lagi ni, dah boleh jimat banyak kat transportation. Airport transfer semua dah termasuk dalam ground fees. Kalau nak details pasal itinerary 3H2M di Bali, just shoot me an email sebab aku malas nak carik dari email dan tepek kat sini. Nanti ai forward kan aje lah, ye.

 

Sekian, bertemu lagi dalam entri ke Jepun, tahun depan (eh?)

 

 

HER : Prefer berhabis duit pergi berjalan, timba pengalaman tengok negara orang berbanding melabur kat emas dan tas tangan mahal, kot. heh.

 

*** Lagi cerita pasal Bali; Island of Thousand Temples ***

klik sini ---> [Jom Bali : Full Story]

32 comments:

  1. bestnya tips cengginiiii..baiklah start kumpul duit sejuta dr sekarang hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sila sila. silap-silap kalau campur makan minum sekali mau cecah setengah billion!

      Delete
  2. Replies
    1. Bolehhhhhhhhh! Ko sponsor tiket boleh, Abg Zul? :p

      Delete
  3. detail gils. jelas terbukti i bukan blogger tegar psl tak pernah buat travel entri mcm ni. nak cuba for next trip lah. ewah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tak berapa nak tegar jugaklah sebab update pun terhegeh-hegeh drag sampai bulan-bulan! :p

      Delete
  4. best giler bilik...huwaaa dan murah gilerr...jeles btul org yg peluang g jalan2 ni..i pun suke g jalan2 berbanding beli brg mahal2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeles je tak boleh. Nak kena pergi, rasa sendiri, laaaaaggiiiii best! Make your move, NOW. ekekekeke

      Delete
  5. sama.. aku pun sanggup berhabis demi berjalan. tapi kalau dpt handbag coach barang 2,3 bijik, pun menarik gak.
    tq babe fot the tips. nak ke mana2 kang aku roger kau je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dpt Coach tu org bagi free takpun around 200-300 nak jugak aku satu, ini sampai riban, pikir doploh juta kali jugak nak beli. heee

      No problem, bisa bantu mana yg mampu :p

      Delete
  6. Ziha, better ko gi Korea dulu. Cantik sgt! Tp klu dapat gi dua2 lagi besttt. Hehe. Err, aku prefer semua; travel, beli emas & tas tangan mahal. Duit je takde sgt nak jadik prefer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korea, huh? ok, ok, masuk dalam sistem bajet dulu. heee

      Alaaaa, orang bajet kencang macam ko ape ade hal. Pejam mata je pun boleh capai. Keja gomen mcm aku ni nak kena tunggu pilihanraya baru dapat bonus lebih sikit :p

      Delete
  7. Menariknya sis.....mmg cri entri mcm ni...sbb nk g bali bln 9 ni..4h3m...tiket dah ada...tmpat jer xdaa agi...huhuhu...emel sis...yda_5923@yahoo.com..:-)

    ReplyDelete
  8. wah best nye dah g bali.. i baru nak plan g bali on 20th -24th may 2013 ni.. still planning2 lagi itinerarynyer.. cari2 info pasal bali ni jumpa blog u.. best2.. boleh email tak itinerary y u guna time g bali tu? sogoh2000@hotmail.com tq so much..:-)- Sara Anna

    ReplyDelete
  9. hi...sy tgh cri info tntg bali jupe blog ni hehe..leh drop itenary x?nk jgkkk..ni email sy shdiyana@gmail.com

    ReplyDelete
  10. salam...please drop ur trip 3H2M here.. mfeo237@gmail.com
    thanks bro.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum

    Salam kenal,
    Saya hendry, supir muslim di Bali.
    Bila ada rakan-rakan yang akan bercuti di bali, saya boleh membantu dan melayani dengan sepenuh hati. Sila melawat blog sederhana saya. Terimakasih

    ReplyDelete
  12. Salam.
    Good info. Saya akan ke Bali pada Dec nanti.. skrg tgh survey berkenaan percutian di sana.
    Boleh kirimkan email berkenaan itinerary Bali ke email saya hazlin_kz@yahoo.com.
    TQVM!

    ReplyDelete
  13. hye sis, boleh saya dapatkan itinerary 3H2M di Bali ? plan nak bercuti disana. :)

    ReplyDelete
  14. Salam.
    Hye, Saya akan ke Bali pada 27Apr hingga 30Apr nanti in sya Allah.. skrg tgh survey2 lagi..
    Boleh kirimkan email berkenaan itinerary Bali ke email saya tokwan24@gmail.com.
    TQ...

    ReplyDelete
  15. sis, email add saya fazliakmalzamri@yahoo.com nk itinerary

    ReplyDelete
  16. sis,ni email sy zahierasyraff88@yahoo.com.sy pun nak itinerary ;-)

    ReplyDelete
  17. "hah, ambik kau nak kena ada ‘satu juta’ baru boleh pergi Bali :p"

    Macam x berapa tepat je TOTAL dlm Rupiah tu.. kalo 1.5juta Rupiah.. baru RM400lebih duit kita.. cukup ke nak bercuti ke BALI? ade yg x dimasukkan dlm total ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye ke? hehe. Ni estimation budget, masukkan dalam excel je. Betul kot ade tertinggal.

      Delete
  18. salam sis,nak jugak itinerary, ni emel saya, warwee_69@yahoo.com
    tqvm ;)

    ReplyDelete
  19. hye sis, boleh saya dapatkan itinerary 3H2M di Bali ? plan nak bercuti disana. :)
    emails saya senorita.hasanah@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  20. hye sis, boleh saya dapatkan itinerary 3H2M di Bali ? plan nak bercuti disana. :)
    emails saya senorita.hasanah@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  21. hye sis, boleh saya dapatkan itinerary 3H2M di Bali ? plan nak bercuti disana. :)
    emails saya senorita.hasanah@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  22. Informasinya Bagus - Awak punya informasi budgeting bercuti di Bali nak Murah buat Anda Simak nak informasi barunya !

    ReplyDelete

Tak baik marah-marah, tau. Cepat kedut nanti.