Thursday, October 18, 2012

Potty Training in Progress.




Semenjak Alfiy menginjak usia 2 tahun, skool dia dah mula Potty Training. Setiap 5 minit, Teacher akan tanya,

"Nak shee-shee?"

"Wanna poo-poo?"

Suatu hari, Teacher beritahu dapat 'tangkap' Alfiy sedang duduk menyendiri nak 'melabur amanah saham'. Teacher pun terus bukak kan diaper dan bawak ke tandas, lalu di dudukkan atas potty. Alfiy yang terpinga-pinga tak faham di samping marah kerana 'concerntration' projek nya tergganggu, terus meraung semahu-mahunya macam kena dera, sambil menjerit "Tanakkkkkk!!!! Tanakkkkk!!!"

Teacher yang panik dengan respon Alfiy, segera bawak dia keluar dan dipakaikan diaper semula. Alfiy pun terus berlari membawa diri ke sudut kegemaran sebelum kembali 5 minit kemudian, dengan sengihan paling innocent dalam pelatnya selamba berkata,

"Cherr(Teacher), Ah-siyy(Alfiy) poo-poo!!!"

Ya, Potty Training untuk Alfiy masih GAGAL (-_-")


HER : Sooo, Mommies out there, any tips on Potty Training?




- Posted using BlogPress from my iPad

14 comments:

  1. samela kite. Gagal jugak. Bawak g kencing dia tak keluarkan ape2. 5 minit lepas tu dia lepaskan kat dapur. Sabor ajela.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha Alfiy selalu melepas depan pintu bilik air. Almossssssttttt there, okay! Stress mak.

      Delete
  2. aku hr tu pesan kt mika, if nak kencing berak bgtau,
    hr2 kena pesan, bila tgk dia dah faham arahan & tiap kali nk membuang bgtau kite dlu, ok
    baru ajar, "ok adek dah bsr kan, xpayah pkai pempes dah, xensem ah"
    so bla dh xpkai, setiap 10minit kena remind dia jugak,takot la dia trlupa..
    "ingt pesan ibu, if nak kncing/berak pergi toilet k.."
    kejap2 tanye lg, "ingt x ibu pesan ape?"
    so bila dh biasa, skrg dh ok, cume time tido je still pkai lg :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx for the tips! Mak pun nak kena rajin, kan. Part nak kena monitor selalu yang aku liat sket. hee

      Delete
  3. Kysha pun still tak berjaya.aku pun dah malas.tunggu lah pas besalin ti nak ajar balik kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sometimes, ada pasang niat jugak nak biaaaar je dia on diapers sampai dia dah betul2 faham apa itu najis. LOL

      Delete
  4. kena pesan kat dia kalau nak berak ke nak kencing ke cakap dulu baru berak atau kending. lagi satu cuba tunjuk kat dia apa yang patut di buat kalau nak berak atau kencing. contohnya 'eh!! mama nak berak lah. nak kena pergi toilet ni!!' #tunjuk ajar pengalaman menjadi seorang mak cik kepada dua orang anak buahnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow, good tips! Thanx! Will try on Alfiy.

      Delete
  5. wah, dah start ker...? Auni belum start lagi..nak kena ajar dah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auni lagi lah patut start dah sebab nak dapat adik. Jimat sket duit bayo pampers bulan-bulan. ehehehe

      Delete
  6. Zahirah pun dah kena start ni..huhu..masa takda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kite malas sket, harap kat teacher skool dia je. hehehehehe

      Delete
  7. assalam xea,

    kalau ejul dia lebih prefer duduk kat potty kecik yang dia boleh duduk rilek. jgn letak dia kat tandas duduk sebab kaki dia tergantung dan akan mengganggu saat2 nak push poo poo.. hihi.. kalau pot kecik senang sikit dia nak adjust bontot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. whoaaaaa pandai dah Ejul ye! Pernah sekali letak Alfiy atas toilet bowl masa dia nak poo poo, terus meraung. Tak pernah try lagi guna pot. Thanx for the tips!

      Delete

Tak baik marah-marah, tau. Cepat kedut nanti.