Tuesday, September 8, 2015

Dobi Layan Diri Sendiri.

Dari dulu asal lalu je self-service laundry yang tumbuh bak cendawan ni (?) mesti ajak Cfu pergi. Saja nak rasa pengalaman cuci kain baju siap kering sekali dalam masa satu jam. Macam bessst je dengar, kan. Sambil tu mulut ni tak habis-habis bezikir yang mesin basuh kat rumah ni apahal ciconet sangat. Nak basuh baju empat beranak 2 hari punya stok sampai nak kena 3-4 kali trip.

 

Seakan merajuk, mesin basuh 7kilo yang dah berjasa selama 8 tahun tu pun terus ‘senyap’.

Membawak diri, penat kerja kuat sangat, barangkali.

Padan muka aku T__T

 

P_20150902_210947

Maka, dah masuk 2 minggu rutin berbondong-bondong bawak kain baju kami ke sini sambil mengangkut sekali buruh kanak-kanak yang sungguh dedikasi ini. Mujurlah dah berlambak kedai dobi macam ni dekat dengan rumah. Cuba bayangkan kalau 2-3 tahun dulu, mesin basuh rosak, mau tak kematu jari-jemari nak menyental kain baju setiap hari.

 

P_20150902_211226P_20150902_223251

Mula-mula datang, memang macam confuse. Tak tahu nak mula dari mana. Biarpun dah terpampang instuctions cara-cara nak guna, tapi macam biasalah melilau mata tengok orang lain buat camana. Dasar tak suka baca arahan. heh.

 

Biasanya, ada dua jenis mesin kat dobi layan diri ni. Satu bahagian washer untuk membasuh. Washer ada 3 size large, extra large dan super large.Satu lagi bahagian dryer untuk mengeringkan pakaian. Ini kering tahap tak payah jemur, serius siap ada orang lipat terus kat situ sementara tunggu trip lain siap. Seeloknya bawak sabun dan softener sendiri dari rumah. Tapi, kalau terlupa bawak pun tak apa, ade je vending machine yang jual sabun basuh seringgit sepeket kat dobi tu.

 

P_20150902_221809

Mister Alfiy; the vending machine expert.

 

Rutin kami pergi sini lebih kurang 3 hari sekali macam tu. Itupun stok kain baju dah menggunung termuntah-muntah dari bakul. Nak tak nak, memang kena sumbat dalam mesin saiz extra large punya. Kali dua. Yup, sekali jalan dua mesin terus. Satu aku dan Cfu punya. Satu lagi, kanak-kanak punya. Siap-siap load baju, lepas tu tukar syiling kat vending machine. Harga lain-lain ikut saiz mesin. Kalau extra large tu lebih kurang RM 4. Masuk sabun, masuk syiling, pilih mode cucian, terus ON sampai 25 minit macam tu. Lepas tu pindah kat bahagian dryer pulak, tambah lagi 25 minit lebih kurang. Kalau nak kering terus, pilih mode hot tau. Very hot from the dryer gitu.

 

P_20150902_222924P_20150902_222837

Sambil-sambil tunggu tu, boleh online free wifi dan sempat lah si Alfiy dan Aisya paw air tin la, main kerusi urut, tu belum campur roti dengan makanan yang diorang tapaw dari 7 Eleven kat sebelah. Singgah ngeteh kat mamak lagi. Terus Cfu merungut elok-elok kos mendobi ni 10 ringgit je, bawak korang sekali habis 80 ringgit satu malam. Towkey balak pun boleh bankrap kalau hari-hari macam ni. Kata lah apapun, but we know you still love us kan, Pa! Muah ciked! xoxo

 

 

HER : Trip ke self service dobi ni kira macam field trip jugak lah. Dapat ajar anak-anak libatkan diri dalam domestic activities, belajar kira duit, pakai vending machine, memahami istilah take turns, helping people, di samping menge-paw Papa mithali. hihi

No comments:

Post a Comment

Tak baik marah-marah, tau. Cepat kedut nanti.