Wednesday, February 29, 2012

Sirih Pulang ke Gagang.

Miss me?

Macam lah ada orang nak heran, kan.


Bersempena dengan Tahun Lompat yang boleh jumpa tarikh 29 Februari ni dalam 4 tahun sekali je, gigih jugak lah aku menaip entri ni. Lagipun, serius rindu gila kot nak tengok diri sendiri mengomel kat sini. Takyah segan nak mengaku lah korang pun sama, kan :p


Sepanjang tempoh ‘kehilangan’, aku ada je kat bumi Malaysia ni. Tak sangka pulak ada jugak yang sudi email bertanya khabar kenapa aku sunyi sepi dari daerah Blog, FB mahupun Twitter. Mana tau kot-kot dah berhijrah pergi Amerika senyap-senyap ke, kan. Saja tak nak bikin kecoh, nanti semua sibuk nak kirim fridge magnet buat souvenir. heh.


Kini, aku lebih banyak habiskan masa melawat blog orang lain. Tak kira lah blog tempatan mahupun luar negara. Dah jarang bukak Twitter sebab aku mudah leka lepak situ lama-lama. Sekadar check in Foursquare je, buat gedik-gedik lepas gian. Tak macam dulu, asal on internet je, otak aku ligat fikir nak update pasal apa, nak komen apa kat blog si polan, sikit-sikit refresh timeline Twitter dan jengah-jengah online shop sana sini sebelum buat transaction sikit-sikit sampai jadik bukit.


Selama tempoh hibernasi ni, memberi aku peluang untuk menyelami dunia blog dari perspektif yang berbeza. Rupanya, seronok jugak menjadik seorang silent reader. Rasa lebih terinspirasi, gitu. Di samping mematangkan mentaliti dan persepsi aku terhadap dunia blogosfera.


Azam tahun baru ke?


Err.. tak jugak. Mungkin usia 7 tahun bergelumang dengan blog telah membawa aku kepada penemuan fasa lain dalam penulisan blog. Setiap kali rasa terinspirasi dengan hasil penulisan orang lain, aku tertanya-tanya sama ada aku memberi impak yang sama terhadap pembaca Xeatopia selama ni. Ada tak memberi sebarang faedah dan nilai murni? Atau aku yang syok sendiri, tulis perkara sia-sia. Dan, lebih menakutkan, kalau-kalau meninggalkan pengaruh negatif yang aku sendiri tidak jangka. Mintak dijauhkan.


Walau apa pun, tak perlu gundah-gulana. Xeatopia takkan berubah rupa. Masih menggunakan khidmat penulis cabuk yang sama; cuma kelapangan masa je yang tak berapa nak ada. Kebetulan jugak, aku sedang merencana hala tuju pembangunan karier sedia ada. Kalau kot-kot lepas ni korang nampak muka aku terpampang kat surat khabar atau kaca TV, tiba-tiba dah ada pangkat Datuk atau Profesor ke, jangan malu-malu nak beritahu,


“eh, ni Xeea lah! Kawan blog saya!”

:p


P1040595

Datuk Afziha sewaktu bercuti ke luar negara meluangkan masa bersama keluarga *ayat tipikal Majalah Famili & Keluarga*



HER : Dah ada port lepak baru. Kalau ada masa terluang, aku banyak bersidai kat sini. Jemput lah singgah.

14 comments:

  1. Patut ah lame menghilang! Ingatkan da pregnant adek alfiy :D

    Thehehehehehehehe

    And yeah, i miss u sebenarnye :p

    ReplyDelete
  2. Mish u too Adek Reen!!! *adek lah sangat kannnnn*

    :p

    ReplyDelete
  3. lama tunggu datin afziha update *datin lah sangat kan hahahah

    ReplyDelete
  4. eh eh Datuk lah! Ape barang setakat Datin :p

    ReplyDelete
  5. mmg x segan silu la aku nak ngaku kawan kau kalau nanti kau ada title dato'
    pastu jaja skali ..'org johor ni"

    ReplyDelete
  6. ohh... diam2 buat blog baru yek. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha,
      alaaa saje suka2 ubah angin. Ai kan cepat bosan. Hee

      Delete
  7. Kita rindu awak, Datuk Afziha. Kita DM awak kat Twitter tapi tidak berbalas. Kita merajuk.

    - Datin Seri Aishah Rahim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Datin seri Aishah,
      Surat tujuk sebab akan dikemukakan. Besar harapan sy agar datin sudi memaafkan.

      Alolohloh :p

      Delete
  8. Salam

    Lovely Dots berbesar hati menjemput anda untuk meMENANGi Where's Elmo a peek-a-boo book untuk si kecil kesayangan.

    Sila Layari pautan ini -> Lovely Dots March Giveaway untuk mengetahui syarat & langkah-langkah berkaitan.


    Terima kasih.

    ReplyDelete

Tak baik marah-marah, tau. Cepat kedut nanti.