Friday, November 28, 2014

Pangkor D’ armor.

Jom kite sambung entri sebulan yang lepas! hahahahahaha

Kat Swiss Garden Damai Laut ni ada sediakan shuttle van untuk ke private jetty Swiss Garden-Pangkor. So, alang-alang dah sampai sini, memang terus ke kami decide nak masuk Pulau Pangkor. First time pulak tu nak jejak Pangkor. Memang excited wehhhh!

P1090013

P1090021

Tak payah susah-susah, cuma booked kat information counter kat lobby, RM 30++ dewasa dan RM 20 kanak-kanak. Lepas tu, tunggu je van datang ambik. Kejap je dah sampai jeti, kat sana ada speed boat yang akan terus bawak pergi seberang pulau. Boleh kawtim dengan driver bot tu nak suruh dia datang ambik pukul berapa. Ada dua trip antara 11.30 pagi ke 2.30 petang camtu. Flexible like that.

 

P1090026

P1090028

Alfiy bersama awek Korea.

 

P1090032

Mama bersama Aisya yang selalu dianggap sebagai anak Korea (-_-“)

 

P1090043P1090099

Sampai-sampai kat Pangkor, bersepah hah tourist guide menunggu. Pilih la mengikut kadar bajet masing-masing. Nak naik teksi pink ni pun boleh. Memandangkan Pangkor ni tak besar mana, ala-ala Langkawi jugak, kami pilih kereta sewa je lah. Bayar RM 50 kot, dapat la sebijik Wira. Tuang minyak lebih kurang RM 15, pusing-pusing la satu pulau tu ikut suka. Takkan sesat punya.

 

P1090097

Sambil pusing-pusing mencarik aktiviti, kami terus tuju ke Pantai Teluk Nipah seperti yang di recommend oleh towkey kereta sewa. Abang Beach Boy ni offer pakej RM 50 untuk island hopping. Muraaaaahhhh kot. Kami pun terus setuju je lah. Memang tak kuasa pun nak survey dah. Paham-paham je lah berjalan dengan anak kecik ni, kan. Mana boleh nak lama-lama sangat kat satu tempat.

 

P1090060P1090067

Okay, masa island hopping ni aku memang ada mabuk laut sikit. Sebab bot ni berhenti dari satu pulau ke pulau yang lain, lepas tu dok huyung-hayang. Nak layankan Alfiy bagi ikan makan roti lagi. Serius aku pening.

 

P1090076P1090079P1090080

Singgah kejap kat Gim Island. Perasan hipster sikit bila lepak-lepak minum kat gerai ni. Towkey kedai ni pun pandai siap pasang lagu Bob Marley. Memang feeling orang pulau habis. Suasana kat sini boleh tahan cantik, ala-ala dalam filem Duyung tu. Cuma, masa kami sampai ni betul-betul matahari tegak kat kepala. Takde makna lah aku nak lepak tepi pantai lama-lama.

 

P1090082

P1090088

Balik island hopping, Alfiy beriya nak naik jet ski. Terpaksalah Papa gayat gagah perkasa dia tu naik sekali. Lama jugak dekat 10 round aku tunggu diorang pusing tak siap-siap. Itupun Alfiy komplen Papa bawak slow sangat. Amboi.

 

P1090046P1090091

Sambil menunggu, Mama dan Aisya naik buaian kat bawah pokok tepi pantai. Alhamdulillah, cuaca elok sepanjang 2 hari kami kat sini. Angin sepoi-sepoi. Nyamannnn je rasa.

 

P1090095P1090098

Kat pulau ni jugak ada la gerai makan tepi jalan, chalet dan kedai-kedai yang jual hasil makanan laut. Boleh laaa buat alas perut dan kudap-kudap sambil layan tengok sunset.

 

* Mommy’s Tips *

  1. Macam biasa, sun block sun block sun block!

  2. Kalau rajin, boleh survey semua pakej island hopping yang ada kat sepanjang pantai. Pantai kat pulau ni je pun ada banyak. Teluk Nipah, Teluk Dalam, Teluk Batik dan macam-macam teluk lagi lah.

  3. Kebanyakan penginapan kat pulau adalah berupa chalet. Sesuai lah kalau jenis melancong ala backpackers. Kalau yang jenis hangkut barang penuh bonet macam aku, baik lupakan aje lah. Baik duduk hotel kat seberang nun.

  4. Kalau pasang niat nak shopping buah tangan, on the way balik nanti, singgah Bandar Lumut. Situ laaaaagiiiii banyak pilihan dengan harga yang jauuuuuuh lagi murah berbanding kat pulau. So, bila kat pulau ni, habiskan masa dengan aktiviti pantai je lah. Takyah nak berbondong-bondong bawak plastik shopping naik bot.

 

 

HER : Hujung tahun dah ni. Nak melancong mana pula ye?

2 comments:

  1. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete
  2. Blh try pakej yg compny kmi sediakn...

    ReplyDelete

Tak baik marah-marah, tau. Cepat kedut nanti.