Thursday, November 19, 2015

Bukan Sejenis Entri Throwback.

Adoi penat rasa carik masa nak buat entri ni.

Macam-macam perkara nak kena settle dalam tempoh minggu-minggu akhir ni. Literally, aku sedang menempuh masuk minggu-minggu akhir kehamilan. Yes, I’m carrying our 3rd baby! Yeayyy!

 

P_20150919_130046

Surprised! Surprised! Inilah gambar selfie paling decent untuk pregnancy kali ke-3 ni. Sebab tu tak buat-buat entri sampai ke sudah. Sebab takde gambar. Apalah erti sebuah entri tanpa gambar, ye tak. Bahahaha

 

P_20151024_150605

36th weeks with Abang Alfiy & Kakak Aisya! tehehehe.

 

Alhamdulillah.

A good surprise, no?

 

Pengalaman pregnancy kali ni lebih kurang sama macam yang lepas. Morning till night sickness, back pain, abdominal cramp, heart burn, sembap, flab and fat. heh. Cuma ada tambahan kali ni kena sakit mata, yang membuatkan mata aku too dry to wear contact lenses. Maka, sepanjang pregnancy kali ni, memang aku begitu nerd pakai cermin mata tebal setiap masa. Satu lagi, seawal minggu ke-28 dah kena sindrom sakit kat pelvic bone. Refer kat O&G, katanya normal. Tapi, kite kenal badan kite sendiri kan, as for me, this is not something yang biasa aku hadapai sewaktu pregnant. Sakitnya kat tulang pangkal peha tu macam di rentap-rentap. Bagai nak terkepak, rasanya. Lagi-lagi kalau aku banyak berjalan dan naik turun tangga.

 

Sakit macam mana?

Carik kat internet, katanya SPD (Symphysis Pubis Dysfuntion)

 

Sakitnya sampai tahap nak beralih tidur kanan ke kiri pun aku menangis teresak-esak. Belum cerita seksa nak bangun malam-malam pergi toilet. Bangun pagi tu, nak bangkit dari katil, MasyaAllahhhhhhh, sakit sangat nak jejakkan kaki ke lantai. Silap hari bulan, boleh rebah. Ada lah dalam 2-3 kali aku pakai tongkat untuk berjalan. Solat pun duduk atas kerusi. Kalau dah tak tahan sangat, memang telan pain killer je lah. Baru lega sikit. Sekarang ni kena bed rest je kat rumah sampai tiba masa deliver. Dah tak produktif dah pun nak pi berulang ke office kat Kajang nun. Ala work from home lah kunun. Better this way daripada dok menyusahkan orang risau tengok aku berjalan habis memapah sana sini. Inipun ada hati lagi nak melawat Ikea Cheras. hew hew hew.

 

Hurmmmm. Ginilah kan.

Setiap pengalaman mengandung tu, berbeza cabarannya.

Redha dan redah je lah.

 

P_20150329_073100

IMG-20150921-WA0003

Walau apa pun cabaran dan dugaan yang datang, pastinya berbaloi nanti, kan. Mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan. Doakan yang baik-baik untuk kami, ya!

 

 

HER : Tick tock.. tick tock..

13 comments:

  1. Tahniah Ziha. 3rd Baby dah. Semoga dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  2. pregnant? dah end pregnancy pun?

    fuh fuh fuh...

    tahniah!!! semoga mudah bersalin nanti ye :)

    ReplyDelete
  3. semoga dipermudahkan segala urusan..xdpt bayangkan guane rase sakitnye...

    ReplyDelete
  4. congrats kakak!!!! wah nak kena kejar ke ni? hahahahha

    ReplyDelete
  5. tahniah xeea. tapi nape tak gemok seperti yg diperkatakan. makin berseri2 uolsss. tahniah lagikkk. :)

    ReplyDelete
  6. Ena dah bersalin. Tunggu ko pulak Xeea. Kalau bersalin hari ni sama besday dengan Raina. Heeeee

    ReplyDelete
  7. hah tu dia dlm diam2..hehe..anyway tahniah, sabar la ye menghitung hari

    ReplyDelete
  8. Yeayyy happy for u Xeea. Take care ok!

    ReplyDelete
  9. makin glowing ok. ni rase nk ngndung jugak neh, bhahahaha

    ReplyDelete
  10. wah..suprised sungguh hihih..congrats..take care..

    ReplyDelete
  11. wawwwww
    dah 3rd baby!!!!!!!!!!!!!!!!!
    congrates!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. wah... dah 36weeks... tahniah! by now dah bersalin ke? im in my 33weeks going to 34weeks skrg... sakit kat pelvic tu mmg terasa. jadi tak tau nk tidur mcm mana... serba tak kena. ngiring kiri sakit. kanan pun sakit

    ReplyDelete

Tak baik marah-marah, tau. Cepat kedut nanti.